Czas obalić domowe testy miodu!
Wraz z nadejściem jesieni internet eksplodował poradnikami pt.: „Jak …
Czy na pewno import wpływa na kondycję pszczelarstwa?
W Sejmie w ubiegłym tygodniu odbyło się posiedzenie Komisji …
APEL STOWARZYSZENIA POLSKA IZBA MIODU w sprawie wyjątkowo trudnej sytuacji rynku miodu w Polsce i Unii Europejskiej w 2025 roku
Stowarzyszenie Polska Izba Miodu, reprezentujące producentów, konfekcjonerów i dystrybutorów …
Miód na czarną godzinę
Unia Europejska przyjęła strategię „Unia Gotowości”, w której zaleca, …
Wspólny głos nauki i branży – pierwszy efekt współpracy PIM z UWM
Polska Izba Miodu wraz z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim dbają o …
Logika przy miodzie znika…
Żyjemy w świecie, w którym bez wahania kupujemy telefony …
Miodowy sezon pełen kontrastów
Przymrozki, choroby pszczół i rosnące koszty kontra innowacje, dopłaty …
Naturalny doping dla sportowców i uczniów
Sportowcy mówią o nim jak o najlepszym naturalnym suplemencie, …
Dlaczego pszczoły zasługują na swoje święto?
Choć ważą zaledwie jedną dziesiątą grama, pszczoły mają potężny …
Import miodu to konieczność
W Polsce produkuje się rocznie około 27 tysięcy ton miodu, …
Świat w łyżce miodu
Miód coraz rzadziej kojarzony jest wyłącznie z tradycją i …
Letni smak, który budzi zmysły i przywołuje wspomnienia
Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić …
Miód w gąszczu etykiet – możliwe zawirowania na sklepowych półkach
Równo za rok na sklepowych półkach pojawią się nowe …
Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy
Tegoroczny sezon miodowy rozpoczął się w cieniu niepokojących przymrozków, …
Małe owady, wielka sprawa
20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczoły. To wyjątkowa okazja, …
Czas na rozmowę opartą na faktach – miód jest bezpieczny
W ostatnich tygodniach w wielu polskich mediach oraz portalach …
Majówka jak w Grecji – więcej miodu i więcej smaku!
Miód przez wieki ceniono nie tylko za niezwykłe właściwości …
Nie tylko do mazurka… Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś
Zbliża się Wielkanoc. Miód to nie tylko smaczny dodatek …
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski i Polska Izba Miodu dla rozwoju polskiej branży miodu
Świat nauki oraz pszczelich produktów zacieśniają współpracę. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w …
Słodka sztuka degustacji – miodowy sommelier
Miód to wyjątkowy produkt, mieniący się pełną paletą barw …
Zmiany na Europejskim rynku handlu miodem
Nie tylko potrzeby i gusta konsumentów, ale także rozwijający się …
Miód podbija różne branże
Choć miód kojarzy się głównie z kuchnią i naturalnym …
Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Co jakiś czas w mediach pojawiają się doniesienia o rzekomym …
Miodowa sztuka wyboru: na co zwrócić uwagę podczas zakupu
Pszczoły, by wyprodukować zaledwie kilogram miodu, muszą odwiedzić około …
Wigilia bez miodu? To nie wigilia!
Miód zakorzeniony jest w polskiej kulturze od bardzo dawna …